„România rămâne a fi ţara noastră, chiar dacă Prutul rămâne încă adânc”.
Ieri s-au împlinit 94 de ani de când Republica Moldova a devenit parte din România. „Ziua de 27 martie 1918 este pentru Basarabia ziua dreptăţii celei mari. În această zi, istoria a reparat marea nelegiuire săvârşită acum mai bine de 100 de ani, când trupul Moldovei a fost frânt în două şi partea ei dintre Prut şi Nistru a fost dată pe mâini străine!”. Aşa sunau la acea vreme textele din presă românească.
La Braşov, o parte din cei 200 de studenţi basarabeni care studiază la Universitatea „Transilvania”, împreună cu invitaţi de peste Prut, au sărbătorit Marea Unire. După o slujbă religioasă la Biserica Sf. Nicolae din Schei, cetăţenii moldoveni au vizitat Prima Şcoală Românească. Printre invitaţii care au sărbătorit ziua de 27 martie la Braşov, s-au aflat un primar din Republica Moldova, dar şi părinţii unor studenţi care studiază la Universitatea „Transilvania”. „România rămâne a fi ţara noastră, chiar dacă Prutul rămâne încă adânc”, ne spune, poetic, Constantin Cojocaru, edilul din Edineţ. Părinţii s-au bucurat să treacă Prutul pentru a-şi vedea copii, chiar de Ziua Unirii. „Am venit cu o delegaţie de peste Prut. Eu am venit în calitate de părinte, deoarece am aici un student la Universitatea «Transilvania». Am venit să vedem cum se desfăşoară studiile aici şi cum putem să-i ajutăm pe studenţii de aici să comemoreze şi să sărbătorească Ziua Marii Uniri”, ne spune o mămică.
Pentru mulţi tineri basarabeni, ziua de 27 martie are o semnificaţie deosebită. „În primul rând e o zi istorică şi ne mândrim că în fiecare zonă a României, inclusiv în Basarabia, este sărbătorită această zi”, ne spune unul dintre tineri.
Salută schimbarea regimului politic
În ceea ce priveşte situaţia politică actuală din Republica Moldova, cetăţenii moldoveni au speranţe că lucru