Germania încearcă să demonstreze Uniunii Europene că Rusia poate avea un rol constructiv, iar rezolvarea conflictului din Transnistria poate deveni un test ce ar putea demonstra că Rusia este capabilă să rezolve împreună cu Germania acest caz. Aceasta în viziunea Germaniei i-ar da Rusiei dreptul să participe la decizii comune cu UE în problemele de securitate europeană, susține analistul Vladimir Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.
"Numirea domnului Rogozin semnalizează faptul că Rusia este hotărâtă să blocheze reglementarea conflictului dintre Rusia și Republica Moldova în Transnistria. Rusia încearcă să trateze Transnistria și restul Republicii Moldova ca două entități diferite, separate", afirmă într-un interviu pentru Europa Liberă analistul Vladimir Socor de la Jamestown Foundation.
Potrivit lui Socor, Rogozin, cunoscut ca un politician cu viziuni velicoruse, dorește în modul cel mai deschis să restaureze imperiul, nu ascunde niciodată acest lucru și are un stil de negociere deosebit de personal, un stil deosebit de agresiv și de insultător la adresa partenerilor de negocieri. "Numirea dânsului arată că Rusia ori va bloca mai puternic decât până acum orice reglementare, ori va cere un preț inacceptabil pentru Moldova sau pentru Occident", afirmă analistul.
În opinia lui Socor recentele negocieri în chestiunea reglementării transnistrene de la Dublin au eșuat complet, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare.
Or, "asupra Chișinăului se exercită presiuni din partea OSCE-ului, dar OSCE nu are nici un mijloc real de presiune. Se exercită presiune și din partea Germaniei, care nu face parte din formatul 5+2, dar încearcă să influențeze și, după părerea mea, chiar să distorsioneze procesul din formatul 5+2, din care Germania nu are nici un rol și nu are căderea să se amestece.", precizează Vladimir Socor.
Rusia încearcă să ma