"Cupru Min" S.A. Abrud a fost lansată de două ori la privatizare de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pe parcursul anului 2008, potrivit unui document oficial pe care ministrul economiei Lucian Bode ni l-a înmânat.
* A. Prima încercare de privatizare:
Anunţul privind oferta de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de AVAS la S.C. "Cupru Min" S.A. Abrud a fost publicat în presa internă şi internaţională la data de 28 mai 2008, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 6 august 2008.
În urma publicităţii efectuate, au fost cumpărate două dosare de prezentare, din partea SC "Energo Mineral" SA Bucureşti şi "Mineco" AG Elveţia.
În contextul aderării României la Uniunea Europeană, procesul de privatizare a societăţilor comerciale deţinute de stat a fost monitorizat de experţii Comisiei Europene, astfel încât acesta să se deruleze cu respectarea principiilor comunitare în materie de ajutor de stat. În acest sens, documentele de privatizare întocmite de AVAS pentru S.C. "Cupru Min" S.A. au fost transmise Comisiei Europene în vederea obţinerii unui punct de vedere.
După analizarea documentaţiei de privatizare de experţii Comisiei Europene, aceştia au solicitat autorităţilor române să elimine condiţiile ataşate metodei de privatizare, în caz contrar urmând să se procedeze la deschiderea procedurii de investigaţie şi să solicite ordin de suspendare.
După consultările cu experţii Comisiei Europene, AVAS a revocat oferta sa prevăzută în Nota privind propunerea de vânzare a acţiunilor deţinute la "Cupru Min".
Infograma prin care Reprezentanta Permanentă a României pe lângă UE a transmis scrisoarea Comisiei Europene, se recomandă următoarele:
Pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, statul trebuie să vândă acţiunile pe care le deţine la o companie, în cadrul unei licitaţii necondiţionate, deschi