Parlamentul European nu amână votul privind ACTA, pentru că o întârziere de un an sau doi ar scădea presiunea populară şi politică împotriva tratatului.
Votul cu privire la ACTA va fi oferit într-o sesiune plenară din Iunie. Deputaţii Comisiei de comerţ internaţional au hotărât astfel să nu aştepte rezultatul consultării prealabile a Curţii Europene de Justiţie. Aceştia au votat cu 21 de voturi pentru, 5 împotriva şi 2 abţineri, menţinea datei votului, potrivit unei informaţii oferite de AFP şi citate de Radio România Actualităţi.
Din punctul de vedere al social-democratului german Bernd Lange, acest vot este primul semn că Parlamentul European este pregătit să respingă controversatul acord. Decizia a fost şi pe placul reprezentantului verzilor Yannick Jadot, care este mulţumit de faptul că”Parlamentul European rămâne ferm şi decis să nu întârzie dezbaterea”.
ACTA vizează lupta împotriva contrafacerii în sens larg, de la medicamente şi alte mărfuri la descărcările ilegale de pe Internet. ACTA a fost negociat între Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia. Mai multe state europene au suspendat deja ratificarea acordului. Printre aceste state în care ACTA a fost suspendată se numără România, Polonia, Austria, Cehia, Germania şi Slovenia.
ACTA nu poate intra în vigoare fără acordul Parlamentului European. Parlamentul European nu poate schimba acordul, având doar puterea de a-l aproba sau respinge. Dacă Parlamentul European va respinge acordul, ACTA nu va putea intra în vigoare în Uniunea Europeană. Totuşi, dacă şase state din afara UE vor ratifica acordul, acesta va intra în vigoare în ţările respective.
Parlamentul European nu amână votul privind ACTA, pentru că o întârziere de un an sau doi ar scădea presiunea populară şi politică împotriva tratatului. @