Retailerul care deţine 27 de magazine în ţara noastră ar putea să se retragă de aici, pentru că în locul unor profituri pe măsura investiţiilor a avut pierderi masive.
Presa germană a consemnat, zilele trecute, o declaraţie care i-a pus pe gânduri pe marii retaileri din domeniul bricolajului, dar ar trebui să alerteze şi autorităţile de la Bucureşti: „Trebuie să ne restructurăm bilanţul, prin renunţarea la operaţiunile din Europa de Est".
Această afirmaţie aparţine unui reprezentant la vârf al fondului austriac de investiţii Maseltov, cel mai mare acţionar al grupului german Praktiker. Altfel spus, pentru ca fondului respectiv să nu i se strice socotelile, Praktiker ar trebui să plece (şi) din România.
Pierderile au crescut exploziv
În ţara noastră funcţionează deja 27 de unităţi comerciale Praktiker, acesta fiind principalul jucător de pe piaţa româneasă de bricolaj, alături de Bricostore, Dedeman,BauMax, Ambient, Hornbach,Obi şi Mr. Bricolage.
Praktiker a raportat o pierdere de 348 de milioane de euro în primele nouă luni din 2011, faţă de un rezultat negativ de 100.000 de euro în urmă cu un an. Pentru trimestrul al treilea, retailerul a anunţat pierderi de 26 de milioane de euro, comparativ cu un profit de aproape 12 milioane de euro în aceeaşi perioadă din anul anterior.
În consecinţă, Maseltov - care deţine o participaţie de 10% la Praktiker - vrea să convingă şi alţi acţionari, la următoarea adunare generală, asupra necesităţii de a vinde operaţiunile, a declarat Isabella de Krassny, manager de fond şi purtător de cuvânt la firma de investiţii. Al doilea acţionar ca mărime este firma austriacă de investiţii Semper Constantia, cu 5,01%.
Program drastic de revenire pe profit
Grupul vrea să obţină fonduri de peste 300 de milioane de euro, parte a unui program pe trei ani de revenire pe profit. Praktiker ar pute