Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a dat un ordin prin care schimbă parţial modalitatea de admitere în învăţământul superior începând de anul acesta. Astfel, dacă până acum, multe facultăţi îşi selectau studenţii în baza mediilor sau notelor din anii de liceu şi a mediei de la bacalaureat, anul acesta vor trebui să se rezume doar la acest din urmă criteriu, pentru că organizarea unui examen de admitere este practic imposibilă.
Acele facultăţile care îşi selectau studenţii şi pe baza rezultatelor din liceu, vor putea lua în calcul doar mediile şi notele de la bacalaureat, pentru că susţinerea unui examen trebuia anunţaţă cu cel puţin şase luni înainte, lucru imposibil având în vedere faptul că prima sesiune de admitere în majoritatea facultăţilor se desfăşoară în luna iulie. Acele facultăţi care organizau examen de admitere până acum (ca, de exemplu, Facultatea de Drept, Facultatea de Jurnalism sau Facultatea de Medicină), precum şi cele care, pe lângă nota de la examen, luau în considerare şi media de la bacalaureat, într-o anumită proporţie, îşi vor putea selecta în acest fel studenţii şi anul acesta.
Potrivit ordinului ministrului, publicat în Monitorul Oficial pe 13 martie, instituţiile de învăţământ superior vor trebui să organizeze examene pentru admitere pentru fiecare program şi ciclu de studii universitare (Art.1.), care pot consta în probe scrise şi/sau orale şi probe practice eliminatorii acolo unde specificul facultăţii o impune, dar selecţia candidaţilor se poate face şi în baza notelor sau mediei de la bacalaureat (Art.2.). Astfel, facultăţile nu vor mai putea lua în calcul mediile din liceu, care reprezentau între 25% şi 50% din media finală de admitere, şi notele la diferite materii din cei patru ani de liceu.
Motivarea oficială a acestei măsuri a venit abia miercuri, dar ministrul a uitat să precizeze că introducerea unui exame