Bonele filipineze nu mai sunt ce-au fost, au devenit neserioase, știindu-se la mare căutare. Nepalezele vin însă puternic din urmă: calme, calde cu copilul, cu înclinaţie spre limbi străine şi pretenţii puţine. Sursa: EVZ
Iniţial au prins la vedete, după care li s-a dus vestea de fete muncitoare, o alternativă la bonele românce care cer program fix, bani mulți şi sunt faimoase pentru altoirea copiilor.
În ultimii ani, filipinezele cu cărucioare au devenit o prezenţă obişnuită în parcuri, acum însă, reputaţia lor se clatină, după ce s-a dovedit că nu sunt serioase. Bombardate de oferte din toate părțile, nu stau pe gânduri și rup contractele dacă prind ceva mai bun.
În schimb, a început recrutarea de nepaleze, modeste şi cu instinct matern. Mai nou, şi şomerele românce urmează cursuri de babysitting, unde învaţă să acorde inclusiv măsuri de prim-ajutor.
Atuul asiaticelor: mame de la 14 ani
În ultimii 5-6 ani, agenţiile de recrutare au adus filipineze la cheie, cu toată documentația pusă la punct. În Bucureşti, s-a format o comunitate de 1.000 de bone, care se întâlnesc săptămânal în mall şi parcuri.
Vorbesc bine engleza şi au experienţă în creşterea copiilor. "Devin mame la 14 ani, după care îşi angajează propria bonă cu 20 de euro şi pleacă în afară pe salarii mai mari", spune Oana Militariu, reprezentanta Agenţiei de Bone.
Spre deosebire de românce, acceptă să facă treburile în gospodărie, însă şi salariile sunt mai mari, între 400 şi 700 de euro, faţă de 300 de euro, cât ia o bonă autohtonă.
Cum au alungat românii filipinezele
Cererea s-a diminuat însă, pentru că, în timp, filipinezele s-au dovedit instabile. Ce-i drept, nici condiiţiile oferite de români n-au fost cele mai bune.
"Pentru că au multe oferte, rup contractele uşor și sunt destul de instabile. Însă nici cu ro