La Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş va fi înfiinţată o nouă facultate, dar nu se va preda doar în limba maghiară, ci şi în limbile română şi engleză, a decis Executivul. În plus, numărul de locuri nu a fost stabilit prin hotărâre de guvern.
Faţă de forma lansată în dezbatere publică, acum mai bine de zece zile, Guvernul Ungureanu a operat două modificări semnificative. Prima se referă la eliminarea distincţiei dintre Facultatea de medicină şi farmacie cu predare în limba română şi Facultatea de medicină şi farmacie cu predare în limba maghiară, respectiv limba engleză. A doua modificare se referă la numărul de locuri, care nu mai este stabilit de guvern, ci de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Reamintim că, în varianta iniţială a hotărârii de guvern, se vorbea de 325 de locuri cu predare în limba maghiară şi de 50 de locuri cu predare în limba engleză.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut că nu este vorba de înfiinţarea de linii de studii şi nici de o segregare pe criterii etnice şi a justificat decizia Guvernului Ungureanu prin nevoia aplicării Legii Educaţiei Naţionale. „Altfel, am fi putut fi acuzaţi de abuz în funcţie", a declarat Baba. Potrivit acestuia, noua facultate va funcţiona din toamna acestui an, „după încheierea procedurilor administrative".
De asemenea, ministrul Educaţiei a mai spus că, la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, va fi studiată şi posibilitatea înfiinţării unei linii de studiu în limba germană.
Prima moţiune de cenzură pentru Guvernul Ungureanu?
Odată adoptată de Executiv, cu modificări, hotărârea referitoare la UMF Târgu Mureş, rămâne de văzut dacă opoziţia îşi duce sau nu la îndeplinire ameninţarea cu depunerea unei moţiuni de cenzură. Până acum, reprezentanţii USL au declarat că vor ataca în contencios administra