În ciuda faptului că regimul de la Damasc a acceptat planul de pace al emisarului ONU Kofi Annan, armata siriană şi-a continuat şi miercuri bombardamentele împotriva bastioanelor ţinute de insurgenţi. Riposta armatei îi face pe occidentali să pună la îndoială buna credinţă a regimului Bachar al-Assad. Naţiunile Unite, prin vocea secretarul general, au cerut aplicarea imediată a planului Annan.
Mosova a cerut de partea ei opoziţiei să sprijine acest plan în timp de Beijingul, celălalt aliat al Damascului, cere Damascului şi opoziţiei siriene să-şi respecte angajamentele.
O opoziţie care cu greu s-a angajat marţi pe calea unităţii în urma unei reuniuni la Istanbul. Să mai spunem că Siria este principalul subiect de discuţie al summit-ului Ligii Arabe găzduit pentru prima dată de două decenii de Bagdad, capitala Irakului. Pentru occidentali, faptul că Damascul a acceptat - chiar dacă pentru moment doar pe hârtie - planul Annan reprezintă un soi de eşec.
Obiectivul numărul unu al planului elaborat de emisarul ONU si al Ligii arabe Kofi Annan este să reducă tensiunile pe teren pentru a evita ca Siria să basculeze într-un război civil generalizat.
Capitolul politic este însă minim. În loc să ceară o îndepărtare de la putere a lui Bachar al-Assad - aşa cum a făcut-o Liga Arabă în planul ei din luna ianuarie - actualul plan Annan prevede doar "un proces politic deschis, condus de sirieni". Formulare mai vagă, mai imprecisă nu se putea.
Nu-i mai puţin adevărat că altfel nici Rusia nici China - singurii aliaţi cu care a mai rămas Damascul - nu ar fi acceptat acest plan. Cele două ţări au respins, să nu uităm, două rezoluţii ONU care condamnau regimul de la Damasc. Atitudinea emisarului Kofi Annan, sprijint de Occidentali, arată că aceştia din urmă si-au schimbat tactica - mai exact au fost nevoiţi s-o facă pentru a obţine concesii.
Tre