Succesul inregistrat de oferta secundara Transelectrica, prin care statul a vandut 15 procente din actiunile detinute, demonstreaza ca bursa din Romania are un potential crescut, insa nu poate fi luat drept etalon pentru urmtoarele astfel de actiuni pe care statul le va derula in acest an, potrivit analistilor.
In total, s-au subscris peste 155,8 la suta din actiunile scoase la bataie de stat, pretul stabilit pentru oferta incadrandu-se intre 14,90 si 19,20 lei/unitate.
"Prin aceasta oferta am demonstrat potentialul de finantare al bursei. Nu a fost o oferta simpla, conditiile nu sunt foarte simple pe piata de capital, dar, daca oferta este pregatita cum trebuie si compania e valoroasa, are succes", a declarat, pentru Ziare.com, Razvan Pasol, presedintele si directorul general al Intercapital Invest, care a facut parte din sindicatul de intermediere, alaturi de Banca Comerciala Romana si Swiss Capital.
"Este un semnal foarte incurajator pentru ofertele celelalte, care sunt mult mai mari. Inclusiv prin interesul aratat de investitorii de retail, am aratat ca se pot face astfel de oferte si in Romania si ca acest program de privatizare prin bursa este o idee foarte buna, este o metoda transparenta si eficienta", a adaugat acesta.
Vanzarea pachetului de actiuni Transelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti este si o dovada a faptului ca s-au invatat lectiile de anul trecut, cand oferta Petrom a esuat.
"Interesul ridicat pentru actiunile oferite la Transelectrica ne ofera sperante ca si celelalte listari, programate pentru acest an, vor fi reusite si ca statul va incasa sume importante, necesare pentru programul de investitii", a explicat, pentru Ziare.com, Bogdan Gherghe, analist in cadrul Tradeville.
Pe de alta parte, succesul celorlalte oferte programate pentru acest an depinde mai mult de contextul