Comisia pentru Comerţ Internaţional (INTA) din Parlamentul European a respins miercuri propunerea de trimitere a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) la Curtea Europeană de Justiţie pentru a verifica eventualele incompatibilităţi cu Carta Drepturilor Fundamentale, anunţă serviciul de presă al Parlamentului European.
Reprezentantul grupului popularilor europeni (PPE), Daniel Caspary, a explicat că eurodeputaţii au votat împotriva trimiterii ACTA la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) deoarece, "în acest moment, nu există nevoia de aşa ceva, pentru că documentul va merge oricum la Curte, trimis de Comisia Europeană".
"Vrem, de asemenea, să menţinem Parlamentul cât mai flexibil în lunile următoare, când vor avea loc discuţiile politice şi va analiza dacă ACTA este instrumentul potrivit pentru a rezolva problema pe care a fost creat să o rezolve, fără a genera noi probleme. Dacă Parlamentul trimite ACTA Curţii, nu va mai putea vota pe acest subiect", a mai declarat reprezentatul PPE.
Purtătorul de cuvânt pe comerţ al socialiştilor europeni (S&D), Bernd Lange, a explicat că deputaţii grupului său au vrut ca Parlamentul European să respingă ACTA imediat, şi nu să amâne momentul luării unei decizii trimiţând documentul acordului la CEJ. "Decizia de a nu cere părerea Curţii de Justiţie este primul semn că PE e pregătit să respingă ACTA", a declarat Lange.
Practic, INTA a arătat că europarlamentarii nu mai vor timpul pe care l-ar fi câştigat dacă ar fi sesizat CEJ (chiar şi peste doi ani) şi că s-ar putea pronunţa pe acest subiect cât de curând. Cum tonul de bază în legislativul european este unul anti-ACTA, se aşteaptă ca PE să respingă acordul.
"A fost o greşeală din capul locului să pui bunurile contrafăcute şi conţinutul de pe Internet în acelaşi acord. Parlamentul European nu a fost implicat în aceste negocieri (ale Comisie