Odihnindu-se pe un pat nestartonic de apa, capitala Mexicului, Ciudad de Mexico se confrunta de secole cu posibilitatea de a se scufunda. Sursa imagine: tourist-destinations.com
Potrivit geologilor, exista parti ale marii metropole care se scufunfa cu aproximativ 20 de centimetri pe an.
Din cauza lipsei de drenaj suficient, orasul a fost supus unor inundatii masive din cauza apelor subterane ce proveneau de la muntii inconjuratori, ceea ce a dus la construirea unui vast sistem de drenaj subteran.
Dar exctractia apelor subterane din patul lacului Texcoco in timpul secolului 20 a cauzat naruirea fundatiei de lut a orasului, fortand metropola sa se scufunde si mai adanc in pamant.
Si asa cum orasul se scufunda, asa procedeaza si sistemul de drenaj, fortand apa reziduala sa isi intoarca, cursul catre Ciudad de Mexico.
Potrivit geologilor, capacitatea de drenare a orasului a scazut cu 30% incepand inca din 1975.
In momentul de fata exista mai multe proiecte de a mentine acest oras pe linia de plutire, incluzand Tunelul Eastern Drainage care va scoate apele reziduale la 40 de kilometri ditanta de oras.
Tunelul ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an.
De asemena, se depun eforturi intense pentru a salva monumentele istorice ale orasului, cum ar fi Catedrala Metropolitana, descoperita in Districtul Istoric, care este cel mai mare punct de atractie turistica.
Dar in ciuda celor mai mari eforturi depuse, inginerii au declarat ca nu exista niciun mijloc pentru a stopa scufundarea iminenta a orasului.
Sursa: THE WORLD GEOGRAPHY