Ajutorul de stat pentru cei care doresc sa achizitioneze o locuinta prin credit ipotecar s-a evaporat oficial. Potrivit legii dezbatute miercuri in Parlament, programul este surpat din interior. Daca pana acum bugetul de stat oferea 30% din costul constructiei, de acum inainte proprietarii nu mai sunt sprijiniti deloc.
Numarul locuintelor finalizate cu ajutorul subventiei de 30%, acordate de Guvern, a fost de 576 in 5 ani de la debutul programului. Valoarea totala a subventiilor s-a cifrat la peste 23 milioane lei, potrivit informatiilor furnizate DailyBusiness.ro de Ministerul Dezvoltarii Rurale si Turismului (MDRT).
Oficializarea opririi subventiilor s-a realizat dupa 2 ani de cand "robinetul statului" s-a inchis. Din februarie 2010, statul nu a mai platit nimic celor care si-au facut credit ipotecar, desi in 2010 si 2011 au fost finalizate retroactiv 275 de locuinte.
In baza prevederilor OU publicate in Monitorul Oficial pe 15 noiembrie 2011, statul nu mai acorda subventii de la buget prin programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobat in 2006 si modificat in 2007.
Criza economica a condus la scaderea preturilor materialelor de constructii si implicit a locuintelor nou construite. In aceasta situatie, raportul intre costul de constructie si veniturile potentialilor beneficiari nu mai impune interventia directa a statului, mai ales in conditiile in care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente, sustin reprezentantii MDRT.
Subventiile de la bugetul de stat se vor acorda in continuare pentru cererile depuse de beneficiari la consiliile locale inainte de 15 noiembrie.
Fara acest stimulent in sectorul imobiliar, piata ar putea avea de suferit, in conditiile in care nu va mai exista protectia statulului, ca alternativa la vartejul financiar pus in