Bancile comerciale au inceput sa se comporte, la stabilirea dobanzilor la depozite, ca in 2009, anul de varf al crizei financiare in Romania. Atunci, dobanzile la depozitele in euro au ajuns la cel mai ridicat nivel din istoria recenta a sistemului nostru bancar.
Acum insa, am putea asista la acea tendinta de care bancherii vorbeau la sfarsitul lui 2011, de egalizare a dobanzilor la lei cu cele la euro. De fapt, ei se refereau la egalizarea ecartului dintre dobanzile la credite si cele la depozite pentru cele doua valute. De obicei, prima miscare de dobanda se inregistreaza pe depozite, si abia apoi pe credite, relateaza Capital.
Astfel, dobanzile la depozite au ajuns sa aiba niveluri asemanatoare pentru cele doua monede. Putine banci mai tin inca leul remunerat la un nivel de 7%, dar tendinta este clar de descrestere, in timp ce euro a ajuns sa obtina bonificatii de 3%-4% si chiar 5% la unele banci sau in cadrul unor promotii bancare. In acest context, in ce moneda ne pastram economiile: lei sau euro?
„Concurenta pe piata este mult mai mare in cazul euro, unde exista si contrapartida in cererea de creditare, dar si nevoi mai ridicate ale institutiilor de credit de a-si inlocui liniile de finantare de la bancile-mama“, spune Marius Istrati, sef dezvoltare produse retail Volksbank. El arata ca, in timp ce presiunea pe dobanzile la lei este de scadere, cele in euro ar putea ramane cel putin la acelasi nivel la care sunt acum. Bancile comerciale au inceput sa se comporte, la stabilirea dobanzilor la depozite, ca in 2009, anul de varf al crizei financiare in Romania. Atunci, dobanzile la depozitele in euro au ajuns la cel mai ridicat nivel din istoria recenta a sistemului nostru bancar.
Acum insa, am putea asista la acea tendinta de care bancherii vorbeau la sfarsitul lui 2011, de egalizare a dobanzilor la lei cu cele la eu