Guvernul irlandez a declarat, marți, că referendumul cu privire la noul tratat fiscal european va avea loc pe 31 mai, dând startul campaniei de convingere a electoratului să susțină acest acord, altminteri riscând ca țara lor să piardă accesul la viitoarele fonduri de asistență financiară.
Irlanda se află în al doilea an al unui program de austeritate bugetară, condiție a unui ajutor de 67,5 miliarde de euro în împrumuturi din partea Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Dilema irlandeză
Electoratul, furios față de creșterea șomajului și a taxelor, precum și față de reducerile de cheltuieli guvernamentale, va trebui să decidă dacă să folosească referendumul pentru a sancționa acest program or să accepte tratatul care-i va lega și mai strâns de instituțiile europene, instituții din ce în ce mai nepopulare în „insula de smarald”.
Marea Britanie și Republica Cehă au decis, deja, să nu participe în cadrul noului tratat fiscal. În consecință, acesta nu este un tratat al UE și nu poate deveni invalid în cazul în care o țară îl respinge. Fiind un tratat interguvernamental, acesta are nevoie de acceptul a doar 12 dintre cele 17 țări membre zonei euro pentru a intra în forță.
Consecințele respingerii tratatului
Cu toate acestea, votul irlandez este extrem de important: respingerea tratatului ar însemna că Irlanda nu va avea acces la Mecanismul European pentru Stabilitate, fondul de urgență permanent al Uniunii Europene.
Guvernul Irlandei intenționează să revină pe piețele de obligațiuni internaționale, anul viitor, și să își satisfacă nevoile de finanțare exclusiv din această sursă începând cu 2014. Cu o creștere economică mult mai redusă decât era anticipat, mulți economiști se îndoiesc că guvernul va fi capabil să-și satisfacă toate nevoile de finanțare