Contractele futures pe țiței cu livrare în trei până la cinci ani sunt tranzacționate la cea mai mare diferență față de prețurile contractelor cu livrare imediată, fapt care a provocat o dezbatere dacă era prețului ridicat, de peste 100 de dolari pe baril, se apropie de sfârșit.
Prețul țițeiului cu livrare imediată a crescut cu aproape 20 de dolari de la începutul anului, țițeiul fiind tranzacționat, ieri, la 125 de dolari barilul, pe fondul problemelor de furnizare și al crizei iraniene, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Exploatarea rezervelor de șist prin fisurare hidraulică
În aceeași perioadă, prețul țițeiului cu livrare în decembrie 2018 a crescut doar cu 1 dolar, la 95 dolari barilul, fapt care a adus diferența dintre prețul prezent și cel al contractelor de cinci ani la un nivel record de peste 30 de dolari. „Piața consideră că furnizarea de țiței va crește în viitor, fapt care previne creșterea contractelor futures”, a declarat Mark Thomas, șeful departamentului de contracte futures pe resurse energetice la firma de brokeraj Marex Spectron, referindu-se la așteptările asupra creșterii producției în Irak, Brazilia, Statele Unite și Canada.
Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de țiței, s-a referit la creșterea producției din partea acestor state atunci când și-a exprimat opinia că prețurile prezente „nu sunt justificate”. Producția de țiței din Statele Unite a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani după ce companiile au început exploatările așa-ziselor „rezerve de șist”, folosind o modalitate numită „fisurare hidraulică” („hydraulic fractioning” sau „fracking”).
Investitorii și analiștii pe piața energetică sunt de părere că vânzările anticipate ale companiilor americane care au declanșat aceste exploatări au contribuit la prețul scăzut al contractelor futures. Colapsul prețului ga