Principalul motiv din care aceştia ajung să aibă datorii este plata utilităţilor
În topul celor mai mari probleme, urmează creditele de consum şi cele ipotecare
67% din cei care au luat credite de la bănci cred că şi-au evaluat corect posibilităţile financiare
Cele mai mari probleme ale românilor în menţinerea stabilităţii financiare a bugetului familial sunt create de plata utilităţilor şi abia apoi de creditele bancare şi cele ipotecare, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare TNS CSOP, la cererea companiei de recuperări creanţe KRUK International.
Potrivit sursei citate, circa 66% dintre românii intervievaţi au răspuns că "motivele datoriilor" sunt reprezentate de facturile la lumină, căldură, apă etc. Totodată, 54% din eşantionul de 1.000 de subiecţi au afirmat că datoriile se acumulează şi din cauza creditelor de consum bancare, în timp ce 45% au probleme din cauza creditelor ipotecare.
În rest, 31% acuză plata leasingului sau rata auto, 27% se confruntă cu chirii mari, 9% au facturi mari la serviciile de telefonie mobilă şi fixă, în timp ce 7% nu sunt mulţumiţi de obligaţiile legate de serviciile de televiziune prin satelit şi cablu.
Un procent de 11% a afirmat că au probleme în a-şi menţine balanţa financiară din cauza faptului că au împrumutat altor persoane bani, care întârzie înapoierea lor.
Doar o treime sunt conştienţi că s-au împrumutat peste măsură
În ceea ce priveşte luarea creditelor, 78% au menţionat că au ajuns în situaţia de a avea restanţe în rambursarea creditelor bancare pentru că au ajuns într-o situaţie financiară dificilă din motive independente de aceştia, cum ar fi pierderea locului de muncă, reducerea salariului, reducerea venitului pe gospodărie, îmbolnăvire, accidente sau alte evenimente neprevăzute.
Studiul relevă o cifră ceva mai îngrijorătoare, din