Şobolanii al căror număr a crescut alarmant, precum şi ţânţarii deveniţi din ce în ce mai agresivi transmit boli severe, chiar letale. Este avertismentul medicilor infecţionişti, în condiţiile în care subsolurile blocurilor umede, cu ghene sunt invadate de şobolani şi reprezintă locul potrivit pentru înmulţirea ţânţarilor.
Febra muşcăturii de şobolan şi leptospiroza sunt principalele boli transmise de aceste rozătoare, care reuşesc să ajungă chiar în bucătării, căţărându-se pe conducte. Boala Sodoku sau febra muşcăturii de şobolan este provocată de spirillum minus, spirochetă din sângele şi saliva rozătoarei. Aceasta este transmisă prin muşcătură omului, determinându-i reacţii locale, febră, durere de cap, delir, dureri musculare, chiar decesul. Leptospiroza este o altă boală transmisă de şobolan, prin contactul omului cu solul sau cu apa contaminate cu urina rozătoarei. Persoana infectată prezintă, după perioada de incubaţie (21 de zile), febră, tulburări hepatice, renale etc. Ea are nevoie urgentă de îngrijire medicală, pentru că boala poate duce la deces. Prin contactul cu alimente contaminate de rozătoare, omul se poate îmbolnăvi de listerioză. Este o boală infecţioasă, cu o perioadă de incubaţie între trei şi zece zile, însoţită de dureri articulare, inflamarea ganglionilor, erupţii, febră. Şobolanii transmit şi rabia, boală infecţioasă cu o evoluţie rapidă.
Din subsolurile umede, călduţe şi întunecoase vin ţânţarii a căror înţepături sunt nu doar neplăcute, dar şi periculoase. În plus, medicii atrag atenţia că, de aproape un deceniu, în Europa a sosit ţânţarul-tigru, purtător de agenţi patogeni pentru boli ca febra galbenă şi febra hemoragică.
Pentru a limita riscul acestor boli, sunt necesare deratizarea şi asanarea subsolurilor. Trebuie rezolvată problema umezelii acestor spaţii, evacuarea la intervale scurte a ghenelor şi efectuarea derat