Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Legea lustratiei este neconstitutionala, admitand, astfel, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, anunta Agerpres. Pe 7 martie, ICCJ a decis in Sectiile Unite sa sesizeze CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii lustratiei, Consiliul Superior al Magistraturii alaturandu-se acestei pozitii. Sectiile Unite ale instantei supreme au luat aceasta hotarare dupa ce au primit sesizari de la doua asociatii profesionale de magistrati si de la procurorul general al Romaniei. In motivarea deciziei, ICCJ preciza ca Legea, in forma adoptata de Parlament dupa pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale din 7 iunie 2010, in dezacord cu considerentele instantei de contencios constitutional, instituie o sanctiune colectiva, bazata pe o forma de raspundere colectiva si pe o culpabilizare generica, globala a categoriei profesionale a procurorilor.
De asemenea, in dezacord cu considerentul cuprins in decizia CCR - potrivit caruia lustratia este permisa exclusiv cu privire la persoanele care 'au luat parte efectiv la grave incalcari ale drepturilor si libertatilor omului' - legea sanctioneaza toate persoanele care au detinut functia de procuror, inclusiv persoanele care, in exercitarea functiei de procuror, nu au luat parte in intreaga lor cariera profesionala la incalcari ale drepturilor si libertatilor omului.
"Asadar, raspunderea instituita prin lege nu este individuala, nu se intemeiaza pe incalcarea efectiva a drepturilor omului sau a legislatiei, ci pe prezumtia de incalcare a drepturilor omului si a legislatiei de catre persoana care a exercitat functia de procuror, si exclude individualizarea sanctiunii, contravenind principiilor statului de drept, ordinii de drept si prezumtiei de nevinovatie consacrata in art. 23 alin. (11) din Constitutie. In acelasi timp, art. 2 din Legea lustratiei prevede o sanc