Locuitorii din Delta Dunării s-au confruntat cu situaţii de urgenţă în care au trebuit să aştepte venirea unui echipaj al ambulanţei timp de 17 zile.
Media timpului de aşteptare a ambulanţei în Delta Dunării este de 67 de ore, însă oamenii de acolo au aşteptat-o chiar şi 17 zile, potrivit celui mai recent raport efectuat de Salvaţi Dunărea şi Delta.
La sfârşitul anului 2011, a avut loc o campanie de evaluare a stării de sănătate a copiilor din Delta Dunării, iar cercetarea a scos la iveală adevărul crud: oamenii trăiesc în condiţii grele, duc lipsă de medici şi dispensare şi chiar aşteaptă la nesfârşit ambulanţa. În plus, condiţiile de viaţă sunt înrăutăţite de lipsa apei curente şi a canalizărilor.
Beau apă din Dunăre
Din cei 513 copii examinaţi, 38% au fost diagnosticaţi cu diverse afecţiuni. Bolile parazitare reprezintă principala problemă de sănătate a celor mici, iar factorii de risc incriminaţi sunt alimentaţia deficitară şi caracteristicile de mediu.
Un semnal de alarmă îngrijorător este incidenţa problemelor stomatologice, astfel că peste jumătate dintre copii prezentau cel puţin o carie.
Problemele localnicilor nu se termină aici. Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă şi adesea nici apă potabilă în propriile gospodării. „O pătrime dintre copiii testaţi au spus cu dezinvoltură că beau apă din Dunăre, iar faptul că beau apă din surse nesigure explică de ce au boli parazitare", explică Loredana Pană, coordonatorul proiectului Salvaţi Dunărea şi Delta.
Soluţii de la autorităţi
Specialiştii în domeniu s-au gândit să facă mici paşi pentru a rezolva situaţiile semnalate. Astfel, săptămâna viitoare urmează să se instaleze câteva echipamente care-i vor ajuta pe medici să apeleze la telemedicină, rezolvând mai uşor problemele din zonă.
„De luni intră în probe tehnologice câteva echipam