Imaginea femeii ca manager prudent, mai putin dispus sa riste finantele bancii, este gresita, iar liderii politici ar trebui sa tina cont de acest lucru, conform unui studiu publicat de banca centrala a Germaniei, Bundesbank.
Schimbarile in cadrul consiliului director al bancii, in urma carora prezenta femeilor devine majoritara, "conduc la un comportament mai riscant in afaceri", se precizeaza in raport, potrivit Financial Times.
Studiul, realizat de Allen N. Berger, de la Universitatea din Carolina de Sud, Thomas Kick, din cadrul Bundesbank, si Klaus Schaeck, de la Universitatea Bangor, se bazeaza pe analiza unei echipe de conducere din cadrul unei banci germane in perioada 1994-2010.
Explicatia autorilor este ca femeile cu functie de conducere au "mult mai putina experienta" in comparatie cu barbatii, iar lipsa experientei este un factor care conduce la asumarea de riscuri.
Totodata, in conditiile in care prezenta femeilor in salile de consiliu este inca rara, includerea lor perturbeaza "o atmosfera intima". "Daca membrii grupului provin din medii eterogene in ceea ce priveste experienta si valorile, acest lucru poate spori potentialul pentru conflict in interiorul grupului si afecteaza procesul de luare a deciziilor", se precizeaza in raport.
Rezultatele studiului pot genera controverse politice, Ursula von der Leyen, ministrul german al Muncii, fiind unul dintre politicienii europeni care insista pentru adoptarea mai multor masuri in scopul promovarii femeilor in consiliile de conducere.
O asemenea presiune politica se bazeaza pe dorinta unei mai mari egalitati intre sexe, noteaza autorul raportului, insa impactul asupra comportamentului corporatiei este mai putin discutat.
Desi a publicat raportul, Bundesbank a precizat ca rezultatele "nu reflecta neaparat punctul de vedere al b