“Activitatea infracţională din dosarul Trofeul Calităţii reprezintă un caz de corupţie la cel mai înalt nivel”, se arată în motivaţia celor doi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care l-au condamnat pe Adrian Năstase la închisoare cu executare. Potrivit documentului, fostului premier PSD i s-au pus la dispoziţie “fonduri ilicite considerabile” pentru campania electorală.
Adrian Năstase a fost condamnat, pe 30 ianuarie, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul Calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat la preşedinţie din partea PSD.
Motivaţia ÎCCJ mai arată că instituţii publice cu capital de stat conduse de membri PSD a căror legătură cu domeniul construcţiilor era cel mult "una tangenţială" au plătit taxele de participare la concursul Trofeul Calităţii, destinat exclusiv firmelor de construcţii, ÎCCJ amintind de Rovana Plumb, Nicolae Mischie sau Ion Dumitru.
Cei doi judecători din completul de la instanţa supremă, care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe Adrian Năstase arată în motivarea deciziei că acest dosar reprezintă fără îndoială un caz de corupţie la cel mai înalt nivel.
Pe de altă parte, judecătorii Ionuţ Matei şi Ioana Bogdan notează că în cauză nu este vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, care-pare a fi de notorietate-este un fenomen obişnuit în România, ci despre punerea la dispoziţia lui Adrian Năstase a unor fonduri ilicite considerabile, de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestui candidat.
Potrivit minutei deciziei instanţei supreme, pedeapsa aplicată în dosarul "Trofeul Calităţii" este executorie. Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în ca