Fostul șef al Serviciului polonez de informații Zbigniew Siemiatkowski a fost inculpat din cauza scandalului închisorilor CIA, izbucnit în 2005. Informația a fost publicată marți dimineață de cotidianul Gazeta Wyborcza și parțial confirmată de Siemiatkowski.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Existența închisorilor CIA în Europa, iată un subiect pe care l-am fi putut crede dat uitării dar pe care Parlamentul European l-a dezbătut din nou tot marți, după cinci ani de pauză. Ultimul raport al Parlamentului datează din 2007.
Iar unele informații provenind din Lituania arată că statul lituanian ar fi pus la dispoziția CIA unele facilități care însă nu au fost folosite niciodată.
Prin aceste elemente, se poate deduce, spun deputații europeni și diferitele organizații de apărare a drepturilor omului, că Polonia și Lituania recunosc a fi găzduit astfel de închisori pe teritoriul lor. România și închisorile CIA
Acesta nu este însă și cazul României unde ultima noutate datează de la sfârșitul anului trecut când o clădire din București ar fi fost desconspirată ca fostă închisoare CIA. Informația, dată de presă, a fost mai apoi dezmințită de autorități.
Mai mult autoritățile române nu au făcut. Consiliul Europei a cerut în 2010 și în 2011 ca o anchetă complementară celei conduse în 2006 să fie realizată și ca România, Lituania și Polonia să se explice în fața acuzațiilor care li se aduc.
În timpul dezbaterii de marți de la Parlamentul European, cazul României a fost citat des iar despre Lituania și Polonia se crede că dau semne de bunăvoință. Deputații români prezenți la eveniment neagă mai departe seriozitatea acuzațiilor.
În 2006 în România ancheta a fost condusă de o comisie parlamentară fără reală putere care a concluzionat că nu există dovezi în favoarea acuzațiilor. La Bruxelles se crede că o altă