Este ora 10 dimineaţa. Îmi sună telefonul, iar la celălalt capăt al firului se află ministrul Vasile Blaga.
“Bună ziua, ministrul Vasile Blaga la telefon”. “Bună ziua domnule ministru”, îi răspund. “Aţi scris un articol referitor la o propunere făcută de mine în Coaliţia de guvernare privind desfiinţarea ministerului Turismului (n.a. – portofoliu ocupat în 2009 de Elena Udrea). Cine v-a dat această informaţie, cei din PDL sau cei din PSD?”, se arată foarte curios ministrul.
Îi răspund că nu îi pot da această informaţie. Insistă. Renunţă în cele din urmă şi încheiem convorbirea în mod politicos. Nu stă în stilul său să sune jurnaliştii pentru a obţine asemenea informaţii.
Mica istorioară îşi are tâlcul ei. Alergia lui Vasile Blaga faţă de numele Elena Udrea nu a dispărut între timp, ci s-a amplificat. De ieri, după “cutremurul Frunzăverde” în PDL s-a declanşat lupta pentru supravieţuire. Panica declanşată poate lucra în favoarea lui Blaga. Întrebarea zilei printre pedeliştii este “şi noi ce facem după alegeri?”. Sunt bani, interese, cariere politice care vor să ştie ce viitor li se rezervă.
Sunt două soluţii: fie stau şi aşteaptă ca Traian Băsescu să fie iar o “pleaşcă” pentru ei, fie se strâng în jurul unui nou lider care le poate asigura supravieţuirea şi în cazul pierderii alegerilor parlamentare.
În ecuaţia puterii din PDL, războiul semnificativ este cel dintre Blaga şi Udrea (Băsescu). Emil Boc nu există ca preşedinte de partid, cum nu a existat ca premier. Partidul nu poate conta pe un Boc amorţit într-un discurs neconvingător despre “trădare” şi “traseism politic”.
Blaga a pregătit deja terenul, anunţând-o pe Elena Udrea că nu i se poate ierta pierderea Capitalei. “Dacă nu vei câştiga în Bucureşti, va fi pierderea ta”, a pus-o în gardă Blaga.
Preşedintele Senatului va poza în garantul unui viitor pentru cei din PD