O echipă de astronomi a descoperit în Calea Lactee planete „super-Pământ“ orbitând în jurul stelelor pitice roşii, nişte sori mai reci.
Miliarde de planete locuibile ar putea exista în galaxia noastră. Dintre acestea, 100 ar putea fi din categoria „super- Pământ", aflându-se la doar 30 de ani lumină distanţă de sistemul nostru solar. Stelele roşii pitice reprezintă 80% din cele 200-400 de miliarde de astre din galaxia noastră, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că 40% din acestea ar putea avea şi cel puţin o planetă în zona locuibilă.
Aceasta ar fi asemănătoare ca mărime cu Terra şi ar putea avea apă la suprafaţă. Şi cum acolo unde este apă s-ar putea dezvolta şi viaţa, cercetătorii sunt încrezători că s-ar putea descoperi o nouă casă pentru oameni.
„Din cauza faptului că sunt atât de multe stele pitice roşii - aproximativ 160 de miliarde doar în Calea Lactee - credem că în galaxia noastră sunt cel puţin zeci de miliarde de astfel de planete", a declarat Xavier Bonfils, de la Universitatea Grenoble din Franţa, cel care a condus echipa internaţională de cercetători.
Astronomii au cercetat cu atenţie din Chile, cu ajutorul unui telescop de 3,6 metri, 102 stele pitice roşii, alese cu mare grijă. S-au descoperit printre ele nouă planete de tip „super -Pământ", cu dimensiunea de până de 10 ori mai mare decât a Terrei.
Acestea se află în zonele locuibile ale stelelor Gliese 581 şi Gliese 667C. Comparând datele obţinute cu cele din zonele unde stelele nu au planete care să orbiteze în jurul lor, astronomii au concluzionat că frecvenţa astrelor din jurul piticelor roşii este de 41%. Pe de altă parte, planete masive, de mărimea lui Jupiter sau a lui Saturn, sunt mult mai rare în jurul acestor stele. Mai puţin de 12% din pitice ar avea astfel de giganţi orbitând în jurul lor.
Oamenii de ştiinţă, sceptici