Cerentelul este o planta cu o valoare terapeutica de exceptie, fiind antiseptic si calmant intestinal, analgezic si hemostatic. Radacina, partea principala folosita in fitoterapie, este bogata in substante amare, tanin, ulei volatil si in eugenol, un compus specific acestei plante.
Daca vrei sa culegi chiar tu planta, atunci trebuie sa stii ca radacina se aduna in martie si aprilie, iar rizomii, toamna, in septembrie si octombrie.
In unele zone ale tarii, cerentelul se mai numeste si cuisorita, datorita rizomului care contine doua substante, ulei eteric si geina, care, atunci cand se descompun, au miros de cuisoare.
Cerentelul atenueaza durerile de orice fel, calmeaza spasmele musculare, combate varsaturile provocate de tulburari ale ficatului si problemele respiratorii si ajuta, de asemenea, la coagularea mai rapida a sangelui. Radacina de cerentel se administreaza sub forma de infuzie, decoct, pulbere si tinctura. Tratamentul cu cerentel este contraindicat suferinzilor cu afectiuni hepatice si renale.
Infuzia din radacina de cerentel, care se recomanda in infectii intestinale, se prepara turnand o cana de apa peste o lingura de radacina uscata si maruntita si se lasa la macerat cateva ore, dupa care se da in clocot si se strecoara. Infuzia, astfel obtinuta, se imparte in trei, si se bea dupa fiecare masa.
Bun in caz de dureri menstruale
Decoctul din radacina si rizomi de cerentel se prepara din doua lingurite de planta uscata, peste care se toarna o cana de apa si se fierbe 20 de minute. In caz de diaree si dismenoree se bea neindulcit, in trei reprize, dupa mesele principale. Pentru celelalte afectiuni, cum ar fi, de exemplu, durerile menstruale, se indulceste cu putina miere de albine. Tratamentul trebuie urmat timp de o saptamana.
Pulberea se obtine macinand radacina de cerentel,