După trei săptămâni de negocieri, guvernul de coaliție al Olandei rămâne divizat asupra implementării tăierilor de cheltuieli necesare pentru a reduce deficitul bugetar sub plafonul obligatoriu de 3% al Uniunii Europene.
Pe măsură ce conflictul amenință să destrame coaliția conservatoare de guvernământ, investitorii au început să se îngrijoreze asupra capacității politice a țării de a implementa reformele necesare pentru a-și păstra statutul de „economie esențială” a zonei euro, alături de Germania și Finlanda, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citește și despre cea mai mare grevă de o zi din sectorul educației care a avut loc în Olanda
Află „ce nu este verde în țara lalelelor”, conform lui Paul Scheffer analist Presseurop.eu
Negocieri în impas
Guvernul a demarat negocierile cu privire la reducerile de cheltuieli pe 5 martie după ce anunțul Biroului de Planificare Centrală al țării că Olanda ar putea intra în recesiune a dus la o creștere puternică a deficitului pe 2013, estimat să atingă 4,6% din produsul intern brut.
Guvernul este divizat dacă să implementeze reforme pe piața imobiliară, piața muncii sau a sistemului de sănătate. Pe lângă acest impas, guvenrul a pierdut și majoritatea de un singur vot din Parlament când un membru dizident al Partidului pentru Libertate, de extremă dreapta, condus de Geert Wilders, a părăsit acest partid.
Situația este extrem de neplăcută pentru Olanda, unul din principalii susținători a impunerii de limite de deficit stricte în cadrul noului tratat fiscal european. Acum acestă țară riscă fie ca impunerea acestor limite să provoace căderea guvernului sau pierderea ratingului maxim de evaluare financiară, „AAA”.
„Guvernul olandez este cel care făcea pe durul în Europa și acum suferă”, a declarat Martin van Vliet, economist la ING.
Conflict Rut