Din luna ianuarie, România nu mai are restricţii la livrările de carne de porc în Uniunea Europeană. Deşi embargoul a fost ridicat, în prezent, doar o singură firmă autorizată de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguanţa Alimentelor (ANSVSA) efectuează livrări de carne de porc în UE.
Iniţial, un număr de 12 holdinguri au depus documentaţia la ANSVSA în vederea includerii în sistemul ce permite României expedierea, către alte state membre, de carne proaspătă, precum şi de preparate din carne de produse din carne.
Doar 12 solicitări de evaluare
În urma evaluării dosarelor, două solicitări au obţinut rezultate favorabile. Apoi, una dintre firme (ANGST) şi-a retras cererea , rămânând un singur holding (Smithfield) care a fost evaluat. Acest holding deţine exploataţii comerciale cât şi unităţi de abatorizare, tranşare şi procesare a cărnii.
Numărul animalelor din ferme s-a redus foarte mult în ultimii ani, nu există un disponibil prea mare pentru export, spune şeful Comisie pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.
„În România se importă destul de mult. Din totalul de 3,3 milioane de porci, 1,8 milioane provin din porci importaţi la greutatea de 25 de kilograme şi care sunt îngrăşaţi în fermele de la noi. În acest an însă, problema va fi că nu mai e rentabil nici să-i aduci la 25 de kilograme pentru că preţurile au crescut şi profitul se diminuează drastic.
În România, în ultimele două decenii a fost distrus sistemul integrat de creştere a porcilor şi s-au dezvoltat fermele de îngrăşare şi unităţile de prelucrare", a precizat Adrian Rădulescu.
Restricţii sanitar-veterinare
În schimb, proprietarul Angst (holding care a fost evaluat favorabil, dar s-a retras), Sorin Minea, consideră că legislaţia impune retricţii uneori aberante.
„De exemplu, legislaţia nu-mi permite să folosesc amestec de carne UE şi carne proven