Un român a efectuat în medie şase plăţi cu cardul la comercianţi în 2011, de trei ori mai puţin decât un ceh sau un polonez, clienţii băncilor menţinându-şi preferinţa pentru cash chiar dacă peste 80% din carduri au ajuns să fie securizate prin tehnologia cip, potrivit datelor BNR.
"Anul trecut au fost efectuate numai şase plăţi cu cardul la comercianţi pe cap de locuitor, ceea ce arată preferinţa pentru cash a românilor. Media ţărilor din regiune este de circa 20 de plăţi pe locuitor", a declarat Ruxandra Avram, şef serviciu direcţia supraveghere financiară din cadrul BNR, la un seminar organizat de Finmedia.
Ponderea cardurilor inteligente, care încorporează tehnologia cip, a depăşit 80% din totalul cardurilor aflate în circulaţie la sfârşitul lui 2011, după cinci ani de la începerea procesului de tranziţie de la vechea tehnologie cu bandă magnetică. Cardurile cu cip oferă mai multă siguranţă utilizatorilor pentru că sunt mai greu de copiat.
Numărul cardurilor de credit şi debit aflate în circulaţie depăşea 11 milioane la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă că circa 9 milioane de carduri încorporau tehnologia cip. Totodată, băncile au accelerat procesul de transformare a reţelelor de acceptare, astfel că peste 98% din numărul de bancomate şi POS-uri de pe piaţa locală pot să citească cipul.
Tranziţia la tehnologia cip s-a derulat mai repede în cazul reţelelor de acceptare pentru că băncile au vrut să evite situaţiile în care s-ar fi efectuat o fraudă pe un card cu cip din cauză că tranzacţia s-a efectuat prin bandă magnetică pentru că terminaul nu era dotat tehnologie cip. Într-un astfel de caz, paguba trebuie suportată integral de cel care deţine terminalul de acceptate.
Băncile aveau la finalul anului trecut o reţea de circa 11.000 de bancomate şi 125.000 de POS-uri, la care s-au efectuat tranzacţii de retragere numerar