Din toamnă, se schimbă modalitatea de admitere în universităţi. Notele din anii anteriori de studiu nu mai pot fi luate în calcul, ca până acum. Mai multe facultăţi reintroduc probe scrise. Sursa: REUTERS
Universităţile îşi regândesc în această perioadă sistemul de admitere: unele se pregătesc să introducă examene, altele schimbă algoritmul de stabilire a mediei finale.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a emis un ordin prin care interzice instituţiilor de învăţământ superior să mai ia în calcul, din toamnă, mediile obţinute de tineri în timpul anilor de studiu.
Bac-ul a schimbat regulile
"Au fost eliminate aceste medii pentru că s-a dovedit că erau nerelevante. Examenul de bacalaureat de anul trecut a demonstrat acest lucru, când elevi cu medii de 7 şi 8 au picat Bac-ul", spune Tudorel Urian, consilier al ministrului Educaţiei.
Universitatea din Bucureşti pregăteşte zilele acestea diverse forme de testare.
"Mai mult de jumătate dintre facultăţile Universităţii din Bucureşti au introdus încă de anul trecut concursul de admitere, precum şi alte forme de testare (teste grilă, interviu, eseu). În momentul de faţă, facultăţile îşi construiesc structura examenului şi luni vom valida propunerile în Consiliul de Administraţie, urmând a fi aprobate în Senatul Universităţii din Bucureşti", spune Mircea Dumitru, rectorul instituţiei.
Lucrurile se schimbă şi la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.
Probă scrisă la facultăţile de Drept şi Informatică
Dacă până acum media anilor de studiu conta în proporţie de aproximativ 30%, din toamnă aceasta nu mai contează. La unele facultăţi se va folosi, cel mai probabil, regula: 50% media de la bacalaureat, 50% - media obţinută doar la probele relevante pentru specializarea aleasă din totalul probelor susţinute la bac.