Keisho Ohno va susţine primul său concert în România, vineri 30 martie, începând cu ora 18:30, la Atelierul de Producţie din Bucureşti.
Japonezul Keisho Ohno, născut în localitatea Niigata din insula Honshū şi-a descoperit pasiunea pentru cel mai faimos instrument tradiţional nipon de la o vârstă fragedă, la 8 ani ajungând să fie discipol al maestrului Chikuei Takahashi, care la rândul său a fost ucenic al fondatorului şi maestrului de tsugaru shamisen Chikuzan Takahashi. Încă de la 14 ani, Keisho Ohno, acum în vârstă de 36 de ani a fost acceptat în rândul “Adepţilor Codului Samurailor Chikuzan”.
Shamisenul este un instrument tradiţional japonez delicat, similar la aspect cu banjo-ul, având trei corzi de mătase la care se cântă cu o pană specială, numită bachi. Bijuteria cu trei corzi a japonezilor, denumită şi sangen, poate ajunge să îşi schimbe proprietăţiile acustice în funcţie de ambient. Există trei tipuri de shamisen, care diferă în principal din punctul de vedere al grosimii corpului shamisenul, însă fiecare dintre ele poate produce un sunet diferit. Keisho Ohno este maestru în tsugaru shamisen, care este cel mai gros dintre cele trei, cel mai subţire fiind numit chuzao, iar cel mediu hosozao. Shamisenul hosozao este în general folosit pentru balade tradiţionale scurte, numite kouta şi pentru cântece şi incantaţii tradiţionale, numite nagauta, în vreme ce chuzao este folosită în cântece folclorice cântate la un nivel local, umite jiuta. Tsugaru sau Futozao shamisen este folosit în mod tradiţional la gidayu, un stil de recitare al operelor tragice şi în roukyoku, adică la cântece despre sentimentele umane şi poveşti despre loialitate.
Primul album al „Maestrului shamisenului” a fost lansat în 2003 şi s-a intitulat „Storming Blue”. De atunci artistul a mai scos încă 7 materiale