Sanctiunile aplicate Iranului de catre SUA si numeroase state europene reprezinta principalul motiv pentru care pretul barilului de petrol a urcat foarte mult in ultimele luni. Insa, daca se va declansa un razboi, impactul asupra economiei globale va fi unul devastator.
Pe termen lung, o reducere a cererii venite din partea Statelor Unite, care detine 20% din totalul importului de petrol la nivel mondial, va duce la o scadere a preturilor, noteaza Financial Times.
SUA si-ar putea completa necesarul de combustibil din rezervele proprii, iar, la nivel european, cererea s-ar putea diminua prin cresterea taxelor, care va duce la marirea pretului barilului de petrol.
Insa cel mai tare ar trebui sa ne ingrijoreze implicatiile economice pe care le are aceasta situatie.
Astfel, cresterea de 15% a pretului barilului de petrol, de la inceputul lunii decembrie 2011, a transferat un surplus de peste 500 de miliarde de dolari din conturile tarilor mari consumatoare de petrol, in cele ale statelor producatoare de petrol.
In aceste conditii, exista temerea ca unele tari, precum Iranul, vor submina autoritatea marilor economii ale lumii, indeosebi SUA.
De altfel, o crestere de 10% a pretului la barilul de petrol determina o scadere a produsului intern brut al SUA cu 0,2% intr-un an, iar apoi un declin de 0,4%, dupa doi ani. In Europa, acest efect va fi vizibil doar timp de 12 luni, dupa care efectele vor fi atenuate, se arata intr-un raport al Goldman Sachs.
Pretul petrolului inlocuieste Grecia?
Din moment ce acest indice a inregistrat un avans de 15% din decembrie, daca se mentine acest pret pana la sfarsitul anului, atunci se asteapta ca economia SUA sa se micsoreze cu 0,3%, ceea ce va reduce veniturile cu 0,5%. In plus, increderea investitorilor ar putea scadea.
Petrolul, o c