Consumul de energie electrică, catalogat în 2009 de către preşedintele Traian Băsescu drept "indicatorul crizei", a scăzut de la începutul anului până acum 1,3- 1,4%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Transelectrica.
"De la începutul anului consumul a scăzut cu 1,3-1,4%, evoluţia este corelată cu situaţia economică", a declarat Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, aflat în cadrul companiei.
"Sperăm ca până la finele anului să înregistrăm creştere", a mai adăugat el.
Mai multe companii mari din industrie şi-au închis porţile sau au lucrat la limita de avarie în luma februarie, ca urmare a gerului şi a dificultăţilor de aprovizionare cu materii prime.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi anunţa că nu îşi poate onora comenzile la export ca urmare a blocării Dunării cu blocuri de gheaţă, în vreme ce conglomeratul rus Mechel a închis temporar unităţile Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău şi Ductil Steel Oţelul Roşu. La fel, Alro a avut probleme cu livrarea materiei prime pentru Alum Tulcea.
Combinatul chimic Oltchim a menţinut în luna februarie 840 de angajaţi în şomaj tehnic din cauza lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru, în vreme ce în martie au suportat aceeaşi măsură 713 salariaţi, potrivit unui comunicat trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Oltchim avea septemembrie 2011 un număr de 3.470 salariaţi.
De altfel, ieri Mechel Câmpia Turzii a notificat sindicatele că aproape 800 din cei 1.904 angajaţi ai combinatului vor fi disponibilizaţi începând cu luna iunie.
Comenzile noi din industrie au consemnat în ianuarie 2012 o scădere cu 2,3% faţă de ianuarie 2011, după ce şi în decembrie 2011 au înregistrat un declin de 1,8% faţă de aceeaşi lună din 2010.
Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor, declara în data de 9 martie că