Piaţa locală a cimentului a crescut anul trecut în volum cu cinci procente comparativ cu 2010, iar pentru acest an este posibil un avans de 2-3% dacă se vor dezvolta proiecte importante, crede Florian Aldea, director general al grupului Carpatcement în România.
"Anul trecut piaţa locală a cimentului a înregistrat o creştere uşoară de 5%, ajutată de lucrările de reparaţii, de reabilitare şi de cele din infrastructură. După primele luni ale acestui an pot spune că dacă piaţa va rămâne la nivelul de anul trecut, va fi bine. Totuşi, este posibil un avans de 2-3% dacă se vor dezvolta proiecte importante", spune Aldea, care l-a înlocuit la începutul acestui an la conducerea Carpatcement Holding pe Mihai Rohan, unul dintre cei mai experimentaţi oameni în domeniu.
În 2011 piaţa cimentului a fost ajutată, potrivit lui Aldea, de numărul mare de parcuri eoliene care s-au dezvoltat în România. La polul opus, construcţiile rezidenţiale nu au dat semne majore de revenire.
Producţia locală a cimentului a fost în 2010 de circa 6,9 milioane de tone, ceea ce înseamnă că anul trecut s-a apropiat de 7,25 milioane de tone, potrivit calculelor ZF pe baza ratei de creştere anunţată de Florian Aldea şi pe baza ultimelor date despre piaţă.
Producţia de ciment a înregistrat o scădere de circa 11% în 2010, la 6,9 milioane de tone, în timp ce consumul intern s-a redus cu 12%, la 6,85 milioane de tone, potrivit ultimelor date ale ZF.
Evoluţia pozitivă a pieţei cimentului vine după un an de scăderi, care s-au văzut şi în afacerile Carpartcement Holding, divizia de ciment a germanilor de la HeidelbergCement. Afacerile acestei companii au scăzut cu circa 35% în perioada 2008-2010. Florian Aldea, venit la începutul acestui an la conducerea Carpatcement Holding, nu oferă date despre cifra de afaceri pentru acest an pentru niciuna dintre cele trei divizii - c