Actorul şi regizorul Ion Caramitru, care, astăzi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Bucureşti, a declarat că România se află "în primele rânduri ale teatrului mondial" şi că, oriunde merg, artiştii din teatrul românesc "lasă urme adânci".
Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate şi pentru contribuţia la dezvoltarea vieţii cultural-artistice româneşti.
Actor, regizor, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru a fost sărbătorit pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame în luna sa aniversară, în anul dedicat marelui dramaturg I. L. Caragiale şi, totodată, la 20 de ani de la prima gală UNITER.
"Mi-am adus aminte de o întâmplare de tânăr absolvent de institut, la o primă înregistrare la radio, un mare actor al teatrului românesc pe vremea aceea, Ion Manu, soţul Sandei Manu, care mi-a zis «Caramitru, Caramitru, june încă la pupitru vei rămâne», lucru care încă se petrece şi astăzi. Sunt un june la pupitru, încercând să păstrăm ceea ce teatrul românesc a dus în spate de când a fost înfiinţat, şi anume o foarte expresivă parte a identităţii noastre naţionale exprimată profund prin spectacolul de teatru", a declarat actorul, citat de Mediafax.
Caramitru a făcut şi o comparaţie a teatrului românesc cu cel englezesc, amintind că, în 1601, în Anglia avea loc premiera mondială a spectacolului "Hamlet" al lui William Shakespeare, în timp ce la noi Mihai Viteazu făcea prima încercare de unire a principatelor române.
"Teatrul românesc s-a născut mult mai târziu şi s-a dezvoltat cu o viteză cosmică, cu o întârziere de 200 şi ceva de ani faţă de premiera mondială a piesei «Hamlet». Suntem în primele rânduri ale teatrului mondial,