Cele mai intalnite litigii din piata de capital sunt intre actionarii minoritari si cei majoritari, avand la baza drepturile actionarilor, a explicat avocatul Cristian Dutescu, partener fondator al firmei de avocatura Dutescu si Asociatii.
Orice investitor pe piata de capital trebuie sa isi cunoasca drepturile. “Daca are doar o participatie mica si drepturi de vot limitate, este important sa stie ca poate sa participe la Adunarile Actionarilor, sa puna intrebari si sa ceara lamuriri. De asemenea, trebuie sa fie atent la corectitudinea raportarilor”, a declarant Dutescu pentru Wall-Street.ro.
In ultima perioada, doua procese din piata de capital au captat atentia opiniei publice, fiind vorba de doua companii importante ale economiei. Acelasi avocet a solicitat interventia legii in deciziile strategice ale societatilor, dar care aveau efecte majore si asupra micilor actionari.
Avocata Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte dintre deciziile AGEA de la Fond in care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat in termenul legal, de 30 de zile inainte de AGA.
Sfiraiala afirma ca in AGEA din 6 septembrie 2010 s-a aprobat modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, desi modificarile propuse de conducerea Fondului trebuiau publicate cu 30 de zile inainte de intrunirea actionarilor. Convocatorul a fost publicat in Monitorul Oficial la 4 august, iar modificarile propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august 2010.
La sfarsitul anului, Tribunalul Bucuresti a decis anularea unei hotarari AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton sa fie numita administrator a