După ce problema Greciei a fost, cât de cât, rezolvată în urma finalizării procesului de restructurare a datoriei sale iar zona euro încă se bucură de consecințele benefice ale împrumuturilor ieftine ale Băncii Centrale Europene, atenția lumii financiare se îndreaptă către situația precară a Spaniei.
Deși, ca și în cazul celorlalte țări europene, costurile de împrumut ale guvernului de la Madrid au scăzut în urma înjecției de lichidități a BCE, acestea au început să crească din nou pe fondul temerilor că guvernele regionale spaniole, piața imobiliară și sistemul bancar ar putea afecta situația financiară a Spaniei și ar expune Madridul speculațiilor investitorilor pe piețele de obligațiuni, anunță CNBC.
Doar weekendul trecut, Mario Monti, premierul Italiei și un aliat fidel al Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, a avertizat că Spania amenință să reaprindă criza datoriilor suverane. Avertismentul lui Monti a fost reluat într-o notă de cercetare publicată miercuri de Willem Buiter, economistul-șef al Citi, acesta declarând că „restructurarea datoriei suverane spaniole poate fi evitată, dar că acest lucru necesită reforme fiscale și structurale mult mai radicale”.
Ocazie ratată
Cu guvernul, gospodăriile, companiile și băncile strivite sub povara datoriilor, riscurile în ceea ce privește viitorul tulbure al Spaniei cresc, conform lui Buiter.
„Probabil că pierderile vor crește pentru sistemul bancar spaniol, fragil și subcapitalizat, în urma prăbușirii prețurilor imobiliare. Autoritățile spaniole ar putea să se găsească în imposibilitatea de a capitaliza sistemul bancar la un nivel adecvat”, a declarat Buiter, care consideră că noul guvern spaniol a ratat ocazia de a reduce cheltuielile guvernamentale în cadrul primelor sale o sută de zile la cârma țării, enervând oficialii germani și pe cei ai Băncii Centrale Europene.
„E