Activițățile organizate cu sprijinul Comunității Elene din oraș au avut loc joi, 29 martie, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu". Manifestărirle aniversare au fost realizate în colaborare cu Fundaţia de Îngrijiri Comunitare „Crizantema" și cu două școli din Piatra Neamț unde se predau cursuri de limbă greacă.
Ca fidel admirator al culturii şi civilizaţiei elene, inginerul Valeriu Dâm şi-a adus contribuţia la reuşita manifestării, prin realizarea ambientului muzical al evocării realizate cu acest prilej.
Sărbătoarea a fost completată cu un moment coregrafic oferit de un grup elevi din cadrul şcolilor nr. 2 şi nr. 4 din Piatra-Neamţ, coordonaţi de profesoara Nicoleta Vinerica.
Ziua Naţională a Republicii Elene, marcată la 25 martie, aminteşte grecilor din lumea întreagă jertfele martirilor căzuţi în lupta pentru eliberarea patriei de sub jugul otoman.
„Pe 25 martie 1821, de Ziua Bunei Vestiri, Episcopul Ghermanos a declarat la Patras (în Peloponez), independenţa Greciei faţă de Turcia. Atunci a început, prin Revoluţia de la 1821, anevoiosul drum spre independenţă al grecilor, un drum care a durat 100 de ani. Întemeierea statului elen modern a fost consfinţită în 1921, prin Tratatul de Pace de la Paris", a spus Nicolae Viţu, preşedintele Comunităţii Elene din Piatra-Neamţ.
Comunitatea Elenă din Piatra-Neamţ, „sufletul" manifestării care a avut loc la sediul Bibliotecii Judeţene, a fost fondată în decembrie 1989 de regretatul doctor Nicolae Pavlidis, împreună cu un grup de etnici greci: Iani Zenembizis, Zenon Zenembizis, Elena Butnaru-Botez, Nicolae Viţu sau Dan Gafta.
Rămâi pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!