* aşa arată datele prezentate de Ministerul de Finanţe privind încasările la buget şi alocările către fiecare judeţ * Brăila se situează pe locul III la nivel regional, după Constanţa şi Galaţi * la polul opus sunt Tulcea şi Vrancea, care au o contribuţie mult mai mică în comparaţie cu alocările de la bugetul central
Brăila plăteşte o sută de euro la bugetul de stat general consolidat, însă primeşte înapoi doar 76 de euro. Aşa arată datele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice, aferente anului trecut, cu referire la încasările la buget şi alocările către judeţe sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din TVA (taxa pe valoare adăugată). Pentru judeţul nostru, statistica ministerului indică faptul că anul trecut am plătit statului taxe şi impozite în cuantum de 94,28 milioane de euro şi am primit înapoi numai 71,45 milioane de euro. Din raportarea celor două sume rezultă 75,7%, care ne poziţionează în lotul judeţelor ce primesc înapoi de la stat mai puţin decât plătesc. În mod evident, ocupantul primului loc este Bucureştiul, cu 11,2%, urmat de Constanţa cu 14,4% şi Ilfovul cu 15,9%. La polul opus sunt judeţe precum Vaslui - 158,6%, Botoşani - 149,2%, Călăraşi - 134,6% şi Teleorman - 143,3%, unde contribuţia la buget este mai mică în oglindă cu alocările bugetare.
La nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte, pe criteriul raportului dintre ce plăteşte şi primeşte de la buget fiecare judeţ, ne situăm pe locul III, după Constanţa - 14,4% şi Galaţi - 64,3%. Imediat în spate se poziţionează Buzăul, cu 87,1%, în timp ce ultimele două clasate sunt judeţele Tulcea cu 106,4% şi Vrancea cu 129%. Aşadar, Tulcea şi Vrancea sunt singurele două din regiunea noastră de dezvoltare care primesc bani de la bugetul de stat mai mult decât contribuţia lor prin taxe şi impozite.
Valoarea taxelor şi impozitelor încasate la buget