Numărul mare de incendii de vegataţie uscată le dă mari bătăi de cap atât pompierilor cât şi primarilor. În Aninoasa din Dâmboviţa, edilul şef a pus la bătaie 1000 de lei pentru pentru a-i recompensa pe cei care îşi pârăsc vecinii care dau foc la vegetaţia uscată. În comuna administrată de Constantin Maricescu, au loc 3 incendii de vegetaţie aproape în fiecare zi.
“Am identificat o sursă de bani în care chiar vrem să plătim ca şi bonus, pentur identificarea acelora care nu vor să respecte legea, pentru a fi motivaţi”, a declarat primarul.
El a mai dispus ca în această săptămână, o maşină dotată cu o portavoce să umble prin comună şi să informeze populaţia cu privire la riscurile incendierii vegetaţiei uscate şi a resturilor din gospodării. “În fiecare toamnă şi primăvară avem probleme cu cetăţenii care nu înţeleg să respecte legea 307/2006 privind protecţia împotriva incendiilor. Ei dau foc fără a cere autorizaţie de foc deschis de la Serviciul Voluntar de Urgenţă din cadrul primăriei Aninoasa, ci dau foc şi părăsesc locul respectiv”, a mai spus Maricescu.
La nivelul judeţului Dâmboviţa situaţia este mai rea. În fiecare zi, pompierii intervin la peste 20 de incendii de vegetaţie uscată. “În ultimele trei zile,ISU Dâmboviţa a intervenit la 63 de incendii de vegeţaţie uscată în care au ars circa 110 hectare de vegetaţie uscată. Toate aceste incendii se produc din cauza neglijenţie unor cetăţeni care igienizează terenurile prin arderea resturilor vegetale şi a miriştei fără a respecta prevederile legale”, a declarat mr. Eduard Ţelea, purtătorul de cuvânt al ISU Dâmboviţa.
Pompierii au dat şi amenzi până acum. 20 de persoane au fost amendate cu suma totală de 15.000 de lei. Pentru a putea da foc resturilor, oamenii trebuie să ştie că au nevoie de acordul de mediu de la primărie şi de autorizaţia de foc deschis de la Serviciul Vo