Masurile de austeritate dure adoptate de autoritatile romane la recomandarea Fondului Monetar International si aplicate cu strictete, in ultimii trei ani, au intarziat cresterea economica, spun reprezentantii institutiei internationale, care admit ca ajustarea ar fi putut fi treptata, mai ales avand in vedere datoria publica redusa.
Paradoxal, insa, programul cu Romania este considerat un succes, datorita tocmai acelorasi masuri.
"In pofida recesiunii mai abrupte decat se astepta, masurile dificile au fost operate si au insuflat incredere pietelor. Autoritatile au cautat, in mod proactiv, sa majoreze rezervele de capital din sistemul bancar si sa intareasca reglementarile bancare si mecanismele de salvare, sporind increderea in stabilitatea sistemului", se precizeaza intr-o evaluare a acordului stand-by convenit in 2009.
Analistii romani au identificat potentialul pentru esec al masurilor inca de la anuntarea lor si resping succesul programului in sensul prezentat de FMI.
Cresterea credibilitatii Romaniei pe plan international nu trebuie sa fie legata de imprumuturi. Romania trebuie sa reduca ponderea imprumuturilor si sa se finanteze prin resurse proprii prin dezvoltarea economica interna, este de parere analistul Mircea Cosea.
"Acest succes pe care FMI il peroreaza este fals. Fondul spune ca e un succes faptul ca ne indatoram din ce in ce mai mult, desi mai ieftin. La ce a folosit populatiei Romaniei faptul ca ne-am echilibrat bugetar? Pentu ca nu este vorba de macro-stabilizare, ci de o echilibrare bugetara temporara, nu va fi mentinuta in conditiile in care reintram in recesiune", a spus analistul pentru Ziare.com.
Masurile de austeritate nu puteau sa duca la relansarea economiei, a precizat Cosea.
"Este bine ca acum, dupa dezastrele care au avut loc, e bine ca FMI recunoaste ca i