Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut joi, în premieră, un briefing de presă în care va explica decizia BNR de reducere a dobânzii cheie de politică monetară de la 5,5% pe an, la 5,25% pe an.
După decizia BNR de reducere a dobânzii cheie de politică monetară, cursul leu/euro s-a apropiat de un maxim istoric. Cursul de referinţă anunţat joi de BNR a crescut cu 0,51 bani, la 4,3788 lei/euro, şi s-a apropiat de maximul istoric înregistrat săptămâna trecută.
gândul a transmis LIVE TEXT.
Cele mai importante declaraţii ale guvernatorului:
- Rata anuală a inflaţiei a continuat un trend descendent şi a coborât la 2,6% în februarie 2012, de la 3,4% în decembrie 2011.
- Banca Naţională a început la sfârşitul anului trecut un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară, măsură receptată în piaţă prin scăderea ratelor dobânzii interbancare sub nivelul dobânzii de politică monetare.
- Ritmul de creştere al creditelor în lei este apropiat de cel al creditelor noi în valută.
- Tensiunile asociate crizei datoriilor suverane s-au resimţit şi în România.
- Rata anuală a inflaţiei va creşte în semetrul II, fără a depăşi nivelul de 3%.
- Consolidarea inflaţiei în interiorul ţintei creează premizele creşterii economice.
- Când luăm decizii de politică monetară ne uităm la evoluţia masei monetare şi la foarte mulţi alţi factori. Ne uităm şi la piaţă şi la indicatorii macroeconomici, ne uităm la mai mulţi indicatori de pe bord, ca să spun aşa.
- Asistăm la o situaţie duală. Avem pe de o parte un deficit de lichiditate în sistemul bancar, lucru reflectat prin faptul că de la Banca Naţională se extrag săptămânal 5-6 miliarde de lei. Pe de altă parte, avem un surplus de lichidate la câteva bănci. Acest lucru reflectă pe de o parte tensiunile din Uniunea Europeană precum şi proble