Turcia reprezintă alternativa ieftină la vacanţele scumpe din Occident şi pare destinaţia perfectă pentru cei care vor să guste din măreţia Imperiului Otoman de odinioară şi să trăiască aventuri intense în cel mai pur stil turcesc. În Turcia, tradiţia se îmbină cu stilul de viaţă modern, fără ca vreuna dintre cele două caracteristici ale culturii poporului turc să fie alterate. Kevin Gould de la publicaţia britanică The Guardian s-a plimbat prin regiunile neconvenţionale ale Turciei şi ştie cum să-şi petreacă timpul într-o ţară cu o istorie milenară şi să investească în amintiri cu parfum de adrenalină. Preţurile biletelor dus-întors de la compania Tarom, de la Bucureşti la Istanbul, încep de la 364 de lei. De la Istanbul, încotro?
Mergi cu trenul de la Istanbul la Teheran
Cu schimbarea trenului la Ankara, poţi călători patru zile, într-un confort deplin, de la Istanbul şi până dincolo de graniţa Turciei cu Iranul. Ultimul oraş turcesc este Tatvan, aflat pe malul lacului Van, renumit pentru pisicile înotătoare din rasa Turkish Van. Regiunea din jurul lacului Van a reprezentat leagănul regatului Urartu, care a dăinuit între secolele nouă şi şase î. Hr. În regiune persistă puternicele influenţe kurde şi armene, iar bucătăria pe bază de kebab este excelentă. O astfel de călătorie dus-întors cu trenul costă aproximativ 140 de euro şi vă permite să vă bucuraţi de aproape 3.000 de kilometri de peisaje suberbe (www.seat61.com/Iran.htm#Fares).
Mergi cu bicicleta 500 de km pe calea Sfântului Paul
Calea Sfântului Paul este constituită din două trasee care se întind de-a lungul drumurilor romane şi a potecilor montane. Prima călătorie începe de la nivelul mării, în Perge, lângă aeroportul Antalya, şi urcă până la 2.200 de metri, la Erdigir. Cea de-a doua cale începe la Aspendos, la 40 de km est de Antalya, şi se alătură primei rutei la situl arheologic