Lucian Bode, ministreul Economiei, susţine că firma canadiană Roman Copper Corp, care a câştigat săptămâna aceasta licitaţia pentru privatizarea CupruMin, este obligată prin contract să acopere cheltuielile de mediu, care, în acest caz, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. La CupruMin se găsesc 60% din resursele de cupru ale României.
„Obligaţiile de mediu îi revin cumpărătorului. Acestea se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, în condiţiile în care aceste lucrări vor fi executate în viitorul imediat. Dacă ajungeam să închidem societatea şi să reluăm întreaga procedură, obligaţiile de mediu se ridicau la 92 de milioane de euro“, a spus Bode într-un interviu acordat ziarului „Bursa“.
Bode îl contrazice astfel pe Florin Vlădan, şeful şeful Oficiului Participţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) care a spus că, prin contractul de privatizare a CupruMin, nu vor fi prevăzute obligaţii de continuare a activităţii, de dezvoltare şi de realizare a unor investiţii.
„Roman Copper nu s-a angajat la nicio investiţie, noi nu am pus niciun fel de condiţie. Ei nu au nicio obligaţie de a dezvolta Cupru Min. Eu sunt foarte mulţumit că am luat de patru ori mai mult pe Cupru Min faţă de cât am cerut", a declarat marţi Vlădan.
Bode a mai spus că statul nu ar fi putut impune astfel de condiţii în caietul de sarcini pentru privatizarea companiei, invocând ca precedent un raspuns al Comisiei Europene în cazul privatizării AVAS, când Executivul spunea că „nu trebuie ataşate procesului (de privatizare – n.r.) condiţii care pot reduce preţul şi care nu sunt acceptabile unui operator economic".
„Toate acţiunile pe care ministerul prin OPSPI le va întreprinde în privatizarea "Cupru Min" vor avea ca ţinte principale menţinerea locurilor de muncă - acum lucrează circa 490 de persoane la "Cupru Min" - şi dezvoltarea companiei. Sunt a