Pentru că bacalaureatul se organizează mai riguros începând de anul trecut, mediile obţinute la acest examen vor putea fi luate în considerare la admitere. Ministerul recunoaşte că nu există aceeaşi seriozitate la notarea la clasă a elevilor de liceu.
Liceenii care se bazau pe notele mari obţinute în timpul liceului pentru a-şi asigura intrarea la facultate pot să-şi ia adio de la acest obiectiv. De la toamnă, facultăţile nu vor mai înscrie studenţi pe baza acestui criteriu, care nu mai este considerat valabil de către Ministerul Educaţiei. Mai mult, facultăţile vor trebui să organizeze probe susţinute oral sau scris de candidaţi. Acestora li se va lua în considerare, din activitatea anterioară, doar media de la bacalaureat.
Responsabilii din Educaţie spun că au ajuns la această concluzie având în vedere faptul că începând de anul trecut a fost organizat un bacalaureat riguros. Din măsurile pe care le-au luat rezultă că nu de aceeaşi încredere se bucură procesul de evaluare a elevilor la clasă. „Ordinul (n.r. - dat de ministrul Educaţiei) interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru că există diferenţe mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul", a spus Cătălin Baba, ministrul Educaţiei. El a recunoscut că există diferenţe de notare de la un liceu la altul, lucru care nu se întâmplă în cazul examenului de bacalaureat.
Cei care doresc să afle mai multe amănunte despre admiterea în facultăţi pot consulta Ordinul nr. 3313 în Monitorul Oficial din 13 martie. Actul respectă autonomia universitară, fiind lăsat la latitudinea facultăţilor modul în care va fi organizat examenul de admitere. Fiecare instituţie de învăţământ superior va organiza admiterea pe baza metodologiilor proprii, singura restrângere fiind obligativitatea de a respecta le