Încântaţi de "succesul grevei" contra reformei muncii, sindicatele au întins o mână Guvernului lui Mariano Rajoy, propunându-i din nou negocieri pentru reforma muncii. Cu toate acestea, sindicaliştii avertizează Executivul că are termen doar până la 1 mai - puţin mai mult de o lună - pentru a accepta negocierile sau, în caz contrar, "protestele se vor înteţi".
Sectoarele industriei şi transportului sunt cele mai afectate de cea de-a opta grevă generală din democraţia spaniolă şi prima suferită de Guvernul Mariano Rajoy, din cauza reformei muncii. Fabricile de autoturisme şi metalurgie sunt practic paralizate, iar transportul îndeplineşte doar serviciile minime - stabilite la 30% - deli, spun sindicatele, cele 28 de porturi de interes general sunt complet paralizate, scrie El Pais.
Comerţul a fost ceva mai timid, deşi atât în centrul capitalei, cât şi în Barcelona, există magazine cu cortinele metalice ridicate doar pe jumătate. Marile supermarketuri au deschis, însă. Ceea ce a lipsit până la această oră, totuşi, au fost clienţii. Potrivit Guvernului, activitatea comercială nu a înregistrat variaţii faţă de alte zile, cu excepţia Pamplonei, unde pichetele au reuşit să blocheze deschiderea marelui centru comercial El Corte Ingles. În Barcelona, de asemenea, s-au petrecut câteva momente tensionate în preajma El Corte Ingles, în Piaţa Catalunya.
"Totul decurge cu normalitate"
Executivul a susţinut, în repetate rânduri, astăzi, că ziua de grevă decurge cu normalitate, la fel ca orice altă zi de muncă. Sindicatele sunt, însă, optimiste. Secretarul general al UGT, Candido Mendez, a declarat că "greva este un succes, participarea ridicată a angajaţilor arătând respingerea acestora faţă de reforma muncii impuse de Guvern". Omologul său de la CCOO, Ignacio Fernandez Toxo, a considerat, şi el, "un succes participarea" muncitorilor la grevă şi a anunţat că