Prăbuşirea Băncii Internaţionale a Religiilor poate fi considerată una dintre marile pete ale justiţiei. Deşi s-a dovedit că această bancă a intrat în colaps după ce a fost devalizată cu 180 miliarde lei care au ajuns la Dinel Staicu, nimeni nu a fost găsit vinovat. Culmea, Staicu a şi recunoscut în faţa anchetatorilor care au fost adevăratele sale intenţii.
Dinel Staicu (Nuţu) a fost condamnat iniţial pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor (B.I.R.), printr-o decizie definitivă, de şapte ani de închisoare. El a fost scăpat de Curtea de Apel Bucureşti, care într-o cale extraordinară de atac a decis anularea condamnării. Cum a evoluat dosarul Staicu?
„Am conceput un plan"
În iulie 2000, BNR a cerut Tribunalului Bucureşti falimentul BIR, ca urmare a lipsei lichidităţilor băncii şi după ce constatase că şefii instituţiei bancare nu respectaseră interdicţia de a mai da credite. Principalul beneficiar al creditelor a fost chiar Dinel Staicu. În dosarul penal deschis de procurorii DNA, Staicu a făcut declaraţii cel puţin surprinzătoare. În timp ce era anchetat pentru modul abuziv în care firmele sale, fără nici un fel de bonitate, au luat credite de miliarde de la BIR şi a preluat creanţele pe care banca le avea de recuperat, Dinel a recunoscut în faţa anchetatorilor că scopul său a fost de fapt să preia pachetul majoritar de acţiuni al Băncii Internaţionale a Religiilor, indiferent prin ce metodă, chiar dacă asta ar fi presupus prăbuşirea băncii. Iată ce declara Dinel Staicu în 2002 la Inspectoratul General al Poliţiei: „Am conceput un plan de afaceri care să corespundă atât intereselor de salvare a B.I.R., cât şi subsemnatului, mai precis înscrierea în cursa de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al acestei bănci", arată fostul preşedinte al SIF Craiova şi al Universităţii Craiova. Concret, Staicu recunoaşte că, împreună cu un g