Ministrul Economiei, Lucian Bode, il contrazice pe seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) care a spus ca prin contractul de privatizare a companiei nu vor fi prevazute obligatii de continuare a activitatii, de dezvoltare si de realizare a unor investitii. "Nici nu incape vorba. Obligatiile de mediu ii revin cumparatorului. Acestea se ridica la aproximativ 17 milioane de euro, in conditiile in care aceste lucrari vor fi executate in viitorul imediat. Daca ajungeam sa inchidem societatea si sa reluam intreaga procedura, obligatiile de mediu se ridicau la 92 milioane de euro", a declarat Bode intr-un interviu acordat ziarului Bursa.
Pe de alta parte, Bode a precizat ca exista o decizie a Comisiei Europene potrivit careia statul roman nu poate impune conditii care pot duce la reducerea pretului. Decizia CE a fost comunicata AVAS la o tentativa anterioara de privatizare. "Printre prevederile CE se mentioneaza, citez: Pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, statul trebuie sa vanda actiunile pe care le detine la companie in cadrul unei licitatii neconditionate, deschise si transparente celui care prezinta oferta cea mai mare. Nu trebuie atasate procesului conditii care pot reduce pretul si care nu sunt acceptabile unui operator economic", a spus ministrul economiei.
Acesta a precizat ca prin aceasta privatizare statul urmareste mentinerea locurilor de munca si dezvoltarea companiei. "Sunt absolut necesare investitii in retehnologizare, pentru ca toate utilajele sunt invechite. Este intentia noastra ca, atunci cand vor trece cele zece zile in care vor fi solutionate contestatiile, sa purtam discutii cu cumparatorul pe aceste paliere. Nu am privatizat compania de dragul de a o privatiza. Ne-am gandit ca daca nu se intampla aceste lucruri in companie - dezvoltare, retehnologizare - intr-un termen relati