Banca Nationala a redus cu 0,25 puncte procentuale dobanda cheie, pana la minimul istoric de 5,25%. Masura a fost anticipata de majoritatea analistilor, care spun ca decizia este una "cu dedicatie speciala" pentru Ministerul Finantelor si banci.
"Aceasta decizie nu face altceva decat sa ajute statul sa se imprumute mai ieftin. Ajuta si bancile, pentru ca le ofera posibilitatea de a continua imprumuturile catre stat, principalul lor client", a declarat economistul Liviu Voinea.
Cine are de profitat de pe urma reducerii dobanzii cheie?
"Singurii castigatori sunt Ministerul Finantelor si bancile care se finanteaza intre ele", a afirmat analistul economic Florin Catu.
"In rest, aceasta decizie nu inseamna nimic pentru populatie, pentru creditare. Banca Nationala incearca, pe de alta parte, sa tinteasca nivelul de curs, sa continue politica de consiliu monetar, in perspectiva aderarii la euro", a mai spus acesta.
Profesorul de economie Bogdan Glavan considera ca BNR duce o politica gresita, care va avea efecte negative in economie. "BNR ar fi trebuit sa ia masuri pentru stimularea economisirii. Prin reducerea dobanzii, oblojim ranile Ministerului de Finante si bancilor", a spus acesta.
In opinia Catalinei Molnar, economistul sef de la RBS, costurile de finantare pentru firme si populatie nu vor scadea prea curand. "La clienti se va transmite mult mai greu, va depinde de competitia dintre banci pentur atragerea de resurse de la clienti", a explicat aceasta.
"Reducerea dobanzii de politica monetara la 5,25% urmareste evolutia inflatiei. Sa nu ne asteptam, insa, ca daca vom avea inflatie la 2%, sa vedem si dobanda si mai jos", a mentionat Molnar.
Estimam ca dobanda cheie va ajunge la 5% in mai, iar dupa aceea va urma o perioada de stabilitateCatalina Molnar, economist sef la RBS
@