Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul nigerian al Finanțelor care dorește să devină prima persoană din afara Statelor Unite care va conduce Banca Mondială, a avertizat țările bogate că votul lor va testa propriul „nivel de ipocrizie”.
Președenția Băncii Mondiale a fost întotdeauna monopolul administrației de la Washington datorită influenței Statelor Unite și a susținerii din partea celorlalte state dezvoltate.
Citește mai multe despre probabila alegere a lui Jim Yong Kim în fruntea Băncii Mondiale
Află mai multe despre Mihai Tănăsescu, primul român vicepreședinte al Băncii Europene pentru Investiții
Însă publicația financiară „Financial Times” observă că, în ultimii ani, țările emergente au cerut din ce în ce mai insistent un vot deschis asupra alegerii președinților Băncii Mondiale, fapt susținut, cel puțin la nivel verbal, de acționarii Băncii. Okonjo-Iweala, a cărei candidatură este susținută de liderii africani, este una din cei trei candidați care se luptă să-i urmeze lui Robert Zoellick după ce mandatul acestuia îi va expira în iulie.
Nevoia unui vot „deschis și transparent”
„Le-aș reaminti acționarilor de declarațiile și promisiunile făcute, că ei chiar doresc să schimbe modul în care Banca este condusă și doresc un proces de selecție bazat pe merit, deschis și transparent”, a declarat Okonjo-Iweala în cadrul unui interviu acordat „Financial Times”.
Cu toate acestea, Jim Yong Kim, expertul american în sănătate, nominalizat de către Barak Obama la conducerea băncii, este favorit să câștige votul care va avea loc în aprilie. Cel de-al treilea candidat la această funcție este José Antonio Ocampo, fostul ministru columbian al Finanțelor.
Okonjo-Iweala este un candidat puternic. Fost director general al Băncii Mondiale, munca sa ca ministru de Finanțe al Nigeriei între 2003 și 2006, reușind reducerea